Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel
 • 1.png
 • 2.jpg
 • banner1.png
 • banner2.png
 • banner3.jpg
 • banner3.png
 • banner4.png
 • banner5.png
 • banner6.png
 • banner7.png
 • banner8.png
 • banner10.png

Awam

 

Perkhidmatan

Kalkulator Zakat

Penyata Zakat

Bantuan Pelajaran

Kalkulator Had Kifayah

 

 

Muat Turun

Borang Potongan Zakat Gaji

Borang Potongan Wakaf Tunai 

Sila klik sini bagi Kaji Selidik Keberkesanan Laman Web MAIPs

 

Berita Terkini

Masyarakat Perlu Tingkatkan Daya Saing Hadapi Cabaran Sejagat - Raja Muda Perlis


 

ARAU, 8 Mac 2018 (Khamis) - Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail menitahkan bahawa cabaran globalisasi masa kini yang pesat menyebabkan masyarakat pada masa ini tiada pilihan melainkan terpaksa perlu meningkatkan daya saing bagi menjadi ‘pemain sejagat’ di pentas dunia.

Baginda bertitah, dalam menghadapi dunia yang membangun dengan pesatnya, keperluan utama adalah untuk melahirkan golongan pelajar yang bukan sekadar cemerlang dalam akademik, malah mampu berhadapan dengan realiti cabaran kehidupan. 

“Bait-bait ‘Jika diberikan aku 100 orang tua, nescaya aku mampu menterbalikkan perahu yang tertangkup. Tetapi, jika diberikan 10 orang pemuda, nescaya aku akan dapat menggegarkan dunia” menjadi satu gagasan dalam usaha membangunkan golongan belia dan generasi muda. 

“Pujangga juga pernah mengatakan bahawa generasi berwawasan pemangkin pembangunan dan hal ini jelas menunjukkan bahawa betapa pentingnya generasi muda sebagai ‘tulang belakang’ dalam pembinaan sesebuah negeri dan negara yang stabil ibarat “Pelajar kita, nadi kita, wajah kita,” titah baginda. 

Demikian titah baginda yang juga merangkap Pengerusi Yayasan Tuanku Syed Putra (YTSP) Perlis ketika berkenan berangkat bercemar duli merasmikan program ‘Titian Kasih Mega Peringkat Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Arau, 2018’ iaitu edisi yang ke empat pada tahun ini di Pauh Putra di sini semalam. 

Berangkat sama Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil. 

Keberangkatan tiba baginda berdua disambut oleh Pengetua maktab itu, Abdul Rahim Abdul Wahab beserta Ketua Penyelaras program, Azuan Mohd. Nasir dan Hakim Khan. 

Turut hadir mengiringi baginda berdua ialah Pengarah Mara negeri, Lukman Hakim Hasan dan Setiausaha YTSP Perlis Datuk Johari Mohd. Darus beserta seramai 501 orang pelajar maktab yang baru mengambil pelajar sulungnya pada 24 Julai 2017 yang lalu. 

Program anjuran YTSP Perlis tersebut dilaksanakan dengan kerjasama Jabatan Pendidikan negeri dan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs). 

Bersempena program tersebut, baginda turut berkenan merasmikan penamaan dewan maktab tersebut sebagai Dewan Sharifah Khatreena Nuraniah yang mengambil sempena nama puteri sulung baginda.

Sumber daripada UTUSAN ONLINE

Pengumuman

Waktu Operasi Kelepasan AM

HARI KELEPASAN AM : TUTUP

 

Waktu Operasi

Kaunter Agihan &

Kaunter Kutipan

(ISNIN hingga KHAMIS)

Pagi : 8.30 pagi - 1.00 ptg

Rehat : 1.00 ptg - 2.00 ptg

Petang : 2.00 ptg - 4.30 ptg 

(JUMAAT)

Pagi : 8.30 pagi - 12.15 tghari

Rehat :12.15 tgh - 2.45 ptg

Petang : 2.45 ptg - 4.30 ptg 

(SABTU dan AHAD : TUTUP)

Kadar Nisab Semasa

HARGA EMAS BAGI BULAN

Februari 2018

JUMLAH BAGI HARGA HARIAN

RM 3,009.02 X 85gram /18 hari berniaga 

RM 14,209.26

PAUTAN