Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Perlis larang individu rentas negeri solat Aidiladha di masjid

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
faq eng contact eng feedback eng sitemap eng

 

 

Perlis larang individu rentas negeri solat Aidiladha di masjid

Perlis larang individu rentas negeri solat Aidiladha di masjid

/ Berita Terkini MAIPs / Ahad, 18 Julai 2021 19:49

ARAU: Mana-mana individu yang rentas negeri termasuk berulang-alik kerja setiap hari tidak dibenarkan hadir solat Aidiladha di tanah lapang masjid seluruh negeri ini Selasa ini.

Larangan turut melibatkan ahli keluarga yang tinggal bersama melainkan individu terbabit telah lengkap menerima dua dos suntikan vaksin Covid-19.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, pengurusan masjid berhak membuat teguran dan tidak membenarkan kemasukan jemaah yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) itu.

Dalam pada itu, Tuanku Syed Faizuddin bertitah, bagi kariah Kota Raja Arau, solat Aidiladha akan didirikan di Dataran Istiadat Istana Arau bermula pukul 8 pagi bagi sesi pertama.

“Manakala bagi sesi kedua sekiranya berlaku limpahan akan ditunaikan di pekarangan Masjid Negeri Arau pada pukul 9 pagi. 

“Sekiranya berlaku keadaan cuaca tidak mengizinkan seperti hujan lebat, maka satu sesi solat sahaja akan didirikan di masjid-masjid berdasarkan kapasiti maksimum dengan penjagaan SOP ketat pada pukul 8.30 pagi,” titah baginda selepas berkenan berangkat menyerahkan sumbangan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) di Masjid Kampung Binjal di sini hari ini.

Sumber: Utusan Online

Please publish modules in offcanvas position.