Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Pembangunan pelancongan mampan beri peluang pekerjaan kepada golongan muda

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
faq eng contact eng feedback eng sitemap eng

 

 

Pembangunan pelancongan mampan beri peluang pekerjaan kepada golongan muda

Pembangunan pelancongan mampan beri peluang pekerjaan kepada golongan muda

/ Berita Terkini MAIPs / Ahad, 03 Oktober 2021 14:26

KANGAR, 3 Okt -- Pembangunan pelancongan yang mampan akan membuka lebih banyak peluang pekerjaan khususnya kepada golongan muda di negeri Perlis, titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Tuanku Syed Faizuddin yang merupakan Pengerusi Yayasan Tuanku Syed Putra (YTSP) Perlis bertitah pembangunan juga akan menghasilkan ‘kesan pengganda’ yang mampu dijana kepada masyarakat secara keseluruhannya di negeri Perlis.

Dalam perutusan hari ini sempena ‘Hari Pelancongan Sedunia’ yang diraikan pada 27 Sept setiap tahun, baginda bertitah Perlis berpotensi untuk diketengahkan menerusi agropelancongan.

"Kumpulan yang terlibat ialah petani, penternak dan juga nelayan melalui pemerkasaan dalam aktiviti-aktiviti berteraskan ekonomi dan keusahawanan sekali gus mempunyai sumber pendapatan yang pelbagai,” titahnya.

Hari Pelancongan Sedunia disambut sebagai memupuk kesedaran dalam kalangan masyarakat antarabangsa mengenai kepentingan pelancongan serta nilai sosial, budaya, politik dan ekonomi. Pada 2019 iaitu sebelum pandemik COVID-19, 1.5 bilion kemasukan pelancong telah direkodkan di seluruh dunia.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah banyak lokasi pelancongan baharu yang menarik untuk dikunjungi di Perlis yang dapat menarik minat ramai untuk berkunjung apabila rentas sempadan negeri dibenarkan oleh kerajaan nanti.

Baginda juga menyarankan adalah menjadi tanggungjawab pemain industri tempatan untuk secara bersama-sama melipatgandakan promosi melalui pelbagai medium terutama sekali media sosial.

Selain itu setiap produk yang hendak ditonjolkan tersebut sentiasa berada dalam keadaan selamat, berkualiti, menarik, bersih, diselenggara dengan baik secara berkala serta memiliki warga kerja yang terlatih supaya efisyen dan mesra tetamu.

Sumber: Bernama

Please publish modules in offcanvas position.