Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Webiner perkasakan usahawan wanita dalam industri pelancongan

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
faq eng contact eng feedback eng sitemap eng

 

 

Webiner perkasakan usahawan wanita dalam industri pelancongan

Webiner perkasakan usahawan wanita dalam industri pelancongan

/ Berita Terkini MAIPs / Selasa, 23 November 2021 08:06

Puspanita Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin (PTSS) Perlis akan menganjurkan Webinar Yayasan Tuanku Fauziah “Women In Search Of Excellence (WISE)” Siri Ke-3 berjudul ‘Pemerkasaan Wanita Dalam Industri Pelancongan’ pada hari rabu ini 24 November 2021 bermula jam 9.15 pagi hingga 4.30 petang.

Penyempurnaan perasmian pembukaan program berkaitan sumbangan wanita dalam industri pelancongan tersebut akan disempurnakan oleh Raja Muda Perlis
Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail manakala majlis penutupan pula oleh Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil merangkap Pengerusi YTF.

Sesi 1 Ucaptama akan disampaikan oleh Pengerusi Pertubuhan Aspirasi Kepimpinan (LEAD), Tan Sri Dato’ Dr. Noorul Ainur Mohd Nur.

Sesi Ke-2 akan dikongsikan oleh Head of
Tourism Planning Research Group (TPRG)
Dr. Nurhazliza Abdul Halim, Ketua Program
Politeknik Wilmar Bisnis Indonesia, Ibu Nekeu Novia Andriani dan Pengarah GR Travel and Tours Siti Marlina Ramly.

Sesi Ke-3 bermula 2.30 petang bertopik ‘Peranan dan Cabaran Wanita Dalam Industri Pelancongan’ akan disampaikan oleh Aktivis Masyarakat, Datin Seri Dr. Zainah Othman dan Pengerusi
Ayu Geo Nature Enterprise, Indara Rahayu Mohd Noor.

Bagi yang berhasrat untuk menyaksikannya bolehlah melayari : Youtube dan Facebook Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin – PTSS.
Bengkel ini adalah percuma dan terbuka kepada semua dan pendaftaran boleh dibuat melalui
https://forms.gle/JaDD9obt3byAfgov6.

Setelah memperkenankan keberangkatan baginda, Tuanku Raja Muda menitahkan bahawa Malaysia tidak terkecuali daripada kesan pandemik Covid-19 yang telah melumpuhkan sektor pelancongan secara global. Menurut baginda, Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) telah melaporkan lebih 100,000 individu dalam sektor itu hilang pekerjaan pada tahun 2020 yang lalu.

Komponen guna tenaga pelancongan yang terjejas termasuk kepada golongan wanita meliputi industri perkhidmatan penginapan, sektor makanan dan minuman, pengangkutan penumpang, agensi pelancongan, perdagangan runcit, serta perkhidmatan-perkhidmatan khusus pelancongan negara.

Sumber: Suara merdeka

Please publish modules in offcanvas position.