Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Pendakwah Harus Elak Bercakaran, Guna Pengetahuan Satukan Umat Islam

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log in

A- A A+
MAIPs Staff

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

Public
SERVICES
DOWNLOAD

Pendakwah Harus Elak Bercakaran, Guna Pengetahuan Satukan Umat Islam

/ Archive MAIPs / Wednesday, 26 October 2016 08:28

KANGAR, 26 Okt 2016 (RABU) - Pendakwah harus mengelak bercakaran sesama sendiri semata-mata untuk mempertahankan pendapat masing-masing sebaliknya menggunakan pengetahuan agama dan kebijaksanaan untuk menyatukan umat Islam. 

Pendakwah yang tersenarai antara 500 Muslim berpengaruh di dunia, Ustaz Nouman Ali Khan berkata kumpulan pendakwah yang bertentangan pendapat dalam menyampaikan ajaran Islam bukan perkara baharu. "Janganlah lihat kepada umat Islam tetapi lihat pada ajaran Islam yang indah dalam mencari kebenaran," katanya ketika menjawab soalan hadirin pada sesi ceramah beliau di Hotel Seri Malaysia di sini, malam tadi.‎

Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail, Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail serta Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil berkenan hadir. Program anjuran Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Jabatan Hal Ehwal Agama Islam dan Jabatan Mufti Perlis itu turut dihadiri kira-kira 100 orang pendakwah dari luar Perlis.

Nouman berkata badan bukan kerajaan (NGO) Islam wajar memainkan peranan menyatukan pendakwah-pendakwah yang bergerak atas pelbagai platfom. "Hari ini agama menjadi industri dengan pasaran yang penuh dengan persaingan sengit termasuk bagi mencari pengaruh. Jadi, kita tidak boleh biarkan propaganda jahat yang anti-Islam mengambil kesempatan," katanya.

Nouman berkata golongan elit intelektual tertarik kepada kebijaksanaan atau hikmah manakala majoriti memerlukan nasihat yang baik atau maw'izah. "Kedua-dua golongan ini hendaklah dihadapi dengan pendekatan berbeza dan cara baik. Dakwah bukan kaku kerana setiap kumpulan ada cara penyelesaian masing-masing," tambahnya. 

Nouman turut mempersembahkan buku karangan beliau bersama Sharif Randhawa berjudul 'Divine Speech - Exploring The Quran As Literature' kepada Raja Perlis dan Raja Muda Perlis pada akhir ceramahnya.

Sumber daripada BERNAMA‎

Please publish modules in offcanvas position.