Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
faq eng contact eng feedback eng sitemap eng

 

 

Jangan Runtuhkan Perpaduan Dua Negara Kerana Pengaruh Ekstremis

/ Archive MAIPs / Isnin, 09 Januari 2017 11:28

NAKHON SI THAMMARAT 09 Jan 2017 (Selatan Thailand) - Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail mengingatkan umat Islam mengambil serius pengaruh golongan ekstremis yang mampu meruntuhkan perpaduan antara negara.

Baginda bertitah, perjuangan golongan pelampau tersebut hanya untuk memenuhi kepentingan peribadi tanpa mempedulikan perpaduan umat Islam.

"Umat Islam hari ini perlu sedar mengenai isu ini dan berusaha menjadi umat yang berkualiti dalam semua aspek kehidupan," titah baginda pada pertemuan dengan masyarakat Islam di Pusat Islam Nakhon Si Thammarat di sini.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah, hubungan kebudayaan dan sejarah antara Perlis dengan Nakhon Si Thammarat yang terjalin erat, mesra dan kukuh hendaklah dipelihara.

Menurut baginda menerusi 'tasamuh' iaitu toleransi atau tolak ansur, akan berlaku penyatuan yang pelbagai yakni perpaduan dalam perbezaan.

"Umat Islam tidak boleh hilang punca dan hendaklah merujuk kepada al-Quran dan sunah apabila menghadapi kebuntuan. Segala pe­ran­cang­an pembangunan dan kemajuan berjalan lancar jika umat Islam bersatu padu," tambah baginda. 

Tuanku Syed Faizuddin bertitah umat Islam di seluruh dunia juga perlu melengkapkan diri dengan ilmu yang sahih dalam menghadapi cabaran, perubahan globalisasi, liberalisasi dan perkembangan teknologi yang mentafsirkan Islam mengikut fahaman berbeza.

Please publish modules in offcanvas position.