Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Raja Muda Perlis Lancar Kempen ‘Value Food No Waste’

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
faq eng contact eng feedback eng sitemap eng

 

 

Raja Muda Perlis Lancar Kempen ‘Value Food No Waste’

/ Archive MAIPs / Rabu, 31 Mei 2017 16:28

ARAU, 31 Mei 2017(Rabu) – Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail berkenan berangkat mencemar duli melancarkan kempen ‘Value Food No Waste’ sempena program ‘Gerak Prihatin MAIPs@Ramadan Al-Kareem di Tapak Bazar Ramadan Mata Ayer, semalam.

Program edisi perrtama tahun 1438 Hijrah itu dianjurkan bersama Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) Perlis dengan kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) ) serta Majlis Perbandaran Kangar (MPK).

Pada majlis itu, Tuanku Syed Faizuddin mengulangi titah baginda pada tahun lepas supaya rakyat negeri Perlis membawa sendiri bekas makanan seperti mangkuk tingkat semasa membeli juadah.

“Beta mahu rakyat berfikir dan mengamalkan budaya serta mentaliti kelas pertama dengan membeli keperluan yang wajar sahaja bagi mengawal perbelanjaan untuk mengelak pembaziran makanan.

“Amalan ini bukan sahaja dapat mengurangkan penjanaan sampah plastik malah kebersihan persekitaran dapat dipelihara. Ciri-ciri ini melambangkan masyarakat bermentaliti kelas pertama,” titah baginda.

Pengarah SWCorp Perlis, Mohd Hidy Md Dzahir pula berkata program tersebut berasaskan Strategi Lautan Biri Kebangsaan (NBOS) dengan MAIPs dan MPK turut mengedarkan risalah Kempen Pengurangan Penggunaan Plastik dengan menggalakan penggunaan mangkuk tingkat.

“Mesej kita memberi kesan apabila ada kalangan pengunjung bazar membawa sendiri bekas untuk mengisi juadah dan saya yakin amalan ini yang selari dengan matlamat kelestarian alam sekitar akan juga meningkatkan kualiti kehidupan,” katanya.

Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Mohd Nazim Mohd Noor dan Yang diPertua MPK, Khairin Nazry Karim serta ketua-ketua jabatan dan agensi kerajaan negeri dan persekutuan. 

Sumber daripada BERNAMA

Please publish modules in offcanvas position.