Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Perlis Mampu Jana Ekonomi Di CVIA

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log in

A- A A+
MAIPs Staff

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

Public
SERVICES
DOWNLOAD

Perlis Mampu Jana Ekonomi Di CVIA

/ Archive MAIPs / Sunday, 14 January 2018 22:28

 

TRANG, Thailand 14 Jan.2018 (Ahad) - Jalinan kerjasama yang baik antara usahawan negara ini dan Perlis mampu memberi manfaat untuk penjanaan ekonomi di Kawasan Perindustrian Lembah Chuping (CVIA) dan Pelabuhan Darat Perlis (PIP).

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, menerusi usaha sama yang dijalankan tersebut juga dapat mewujudkan kepakaran usahawan di dalam hal ehwal halal secara global.

Titah baginda, pada masa sama, promosi usahawan tempatan terhadap industri makanan halal turut dapat diperluaskan lagi seiring dengan permintaannya yang semakin berkembang baik di rantau ini dan dunia.

"Ia sekali gus membolehkan usahawan Malaysia dapat mengeksport produk mereka ke luar negara serta mendapatkan maklumat terkini tentang tata cara pengeksportan produk ke Thailand.

"Menerusi penghasilan produk tempatan (berkualiti) yang dieksport ini, secara tidak langsung juga boleh meningkatkan imej negara pada mata masyarakat luar selain mengoptimumkan pemasaran dan jualan," titah baginda.

Baginda bertitah demikian ketika berkenan bercemar duli merasmikan Forum Keusahawanan dan Halal dengan kerjasama Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs).

Turut menjalin kerjasama ialah Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) dan majlis-majlis agama Islam di enam wilayah Andaman yang diadakan di sebuah hotel di sini, semalam.

Keberangkatan baginda disambut oleh Pengarah Mara Perlis, Lukman Hakim Hasan dan Pengarah JAIPs, Dr. Hazman Hassan.

Dalam program tersebut turut diadakan sesi suai niaga bersama usahawan di enam wilayah Andaman dan Perlis yang antara lain bertujuan untuk pembangunan ekonomi ummah yang mantap dan kukuh.

Tuanku Syed Faizuddin dan Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil kemudian berkenan bercemar duli melawat sebuah kilang pemprosesan makanan terbesar di wilayah ini iaitu Kuang Pei San Food Products.

Syarikat itu menjual pelbagai produk makanan dalam tin yang merangkumi produk-produk hasil laut seperti ikan sardin dan mackerel.

Sumber daripada Utusan Malaysia

Please publish modules in offcanvas position.