Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Masjid perlu jadi contoh pelaksanaan SOP – Raja Muda Perlis n

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
Masjid perlu jadi contoh pelaksanaan SOP – Raja Muda Perlis

Masjid perlu jadi contoh pelaksanaan SOP – Raja Muda Perlis

/ Berita Terkini MAIPs / Selasa, 14 September 2021 16:28

Masjid harus menjadi contoh tauladan kepada masyarakat dalam memperjalan serta melaksanakan pematuhan SOP keselamatan dan kesihatan yang lengkap dan sempurna.

Peranan masjid dalam mendidik masyarakat untuk mengamalkan SOP sebagai ikhtiar mengurangkan risiko jangkitan dan penularan wabak harus diangkat. Didikan ketika solat dan berada di masjid dengan pematuhan SOP haruslah diterjemahkan dalam kehidupan seseorang ketika berada di tempat lain sama ada di pasar, kedai, tempat kerja, hatta di rumahnya sendiri.

Inilah yang mengingatkan semua kepada peranan ibadah solat dalam menyusun atur kehidupan manusia. Bermula daripada perintah menjaga kebersihan dan kesucian, termasuklah kewajipan mematuhi arahan ketua perlu dihayati oleh setiap masyarakat.

Demikian titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail menurut hebahan media yang disiarkan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) ketika baginda berkenan berangkat menyampaikan titah pembukaan dan seterusnya mempengerusikan ‘Mesyuarat Sidang Keempat MAIPs Bagi Tahun 2021’ yang diadakan secara digital pagi tadi.

Tuanku Raja Muda yang juga merangkap Tuanku Yang DiPertua MAIPs turut mengulangi titah baginda mengenai aspek kepentingan memberikan fokus dalam menangani sesuatu kegentingan atau krisis selain berharap agar MAIPs dapat terus memainkan peranannya dalam membantu masyarakat dengan seluruh kekuatan jenteranya bagi sama-sama menangani impak daripada penularan wabak Covid-19.

Tuanku Syed Faizuddin Putra turut mengalu-alukan sumbangan idea, pandangan dan maklumat kepada pihak pengurusan dalam usaha untuk terus memperbaiki dan memperkemaskan lagi pengurusan MAIPs di masa yang akan datang.

Sumber: Suara Merdeka

Please publish modules in offcanvas position.

splwpk-procurement splwpk-online-e-participation Dasar Privasi

Dasar Privasi

Dasar Privasi

Penafian

MYHRMIS MOBILE