Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Hati-hati dengan tawaran kerja di luar negara – Raja Muda Perlis n

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
Hati-hati dengan tawaran kerja di luar negara – Raja Muda Perlis

Hati-hati dengan tawaran kerja di luar negara – Raja Muda Perlis

/ Berita Terkini MAIPs / Jumaat, 23 September 2022 08:40

KANGAR, 22 Sept (Bernama) -- Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail menasihatkan ibu bapa dan penjaga agar mengambil langkah berhati-hati sekiranya anak mereka mendapat tawaran bekerja di luar negara.

 

 “Langkah berhati-hati tersebut adalah bagi mengelak anak mereka daripada menjadi mangsa sindiket penipuan tawaran pekerjaan di luar negara yang menjadikan golongan muda sebagai sasaran mereka,” titah baginda  yang juga Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan oleh UniMAP hari ini.

 

Perkara tersebut perlu diambil perhatian memandangkan kes penipuan kerja di luar negara semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini sehingga pihak kerajaan melalui Kedutaan Besar atau Pejabat Konsulat terpaksa campur tangan bagi membawa pulang rakyat Malaysia yang tertipu.

 

Tuanku Syed Faizuddin Putra mengingatkan mereka yang mendapat tawaran kerja di luar negara supaya melakukan semakan secara teliti terlebih dahulu.

 

“Pastikan bahawa tawaran kerja itu adalah telus, tidak mencurigakan dan tiada unsur penipuan serta memastikan tawaran kerja yang diberikan itu adalah logik dari segi gaji dan elaun termasuklah aspek-aspek kebajikan yang lain,” titah baginda.

 

Tuanku Syed Faizuddin Putra mengetuai delegasi Jelajah Ilmu Majlis Perwakilan Pelajar UniMAP ke Laos dan Thailand  baru-baru ini.

 

Menurut kenyataan tersebut, baginda yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) berkenan menyampaikan sumbangan agihan zakat MAIPs sebanyak RM1,000 kepada Masjid Mirasuddeen yang terletak di Soi 20 Silom Road, Bangkok, Thailand.

 

Baginda berkenan menunaikan solat di masjid tersebut ketika singgah di ibu negara Gajah Putih itu sebelum pulang ke tanah air.

 

 

Sumber: Bernama

Please publish modules in offcanvas position.

splwpk-procurement splwpk-online-e-participation Dasar Privasi

Dasar Privasi

Dasar Privasi

Penafian

MYHRMIS MOBILE