Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Program RIH Unimap beri impak besar pada komuniti n

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
Program RIH Unimap beri impak besar pada komuniti

Program RIH Unimap beri impak besar pada komuniti

/ Berita Terkini MAIPs / Isnin, 20 November 2023 09:18

ARAU: Program Rumah Ibadat Hijau (RIH) yang dilaksanakan Universiti Malaysia Perlis (Unimap) telah memberi impak yang cukup besar kepada komuniti.

    

Program Tanggungjawab Sosial Universiti (USR) bersama komuniti setempat itu ternyata memberi impak besar apabila masjid-masjid terpilih dilengkapi dengan teknologi kelestarian yang boleh menjimatkan penggunaan tenaga elektrik dan air.

 

   

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, elemen-elemen teknologi hijau yang telah diterapkan di masjid-masjid ini menjadikan faktor utama ianya diiktiraf sebagai zon rendah karbon oleh Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim melalui Program Cabaran Bandar Rendah Karbon 2030 atau ‘Low Carbon Cities 2030 Challenge’.

 

       

Baginda bertitah, keindahan dan kecanggihan infrastruktur semata-mata tanpa disusuli dengan kekayaan pengisiannya adalah tidak bermakna.

    

“Peranan Unimap sebagai medan ilmu utama amatlah dititikberatkan. Saya menyeru kepada Unimap untuk terus mempastikan budaya perkongsian ilmu dalam kalangan komuniti setempat terus dipertingkatkan”, titah baginda.

    

Baginda merangkap Canselor Unimap bertitah demikian ketika berkenan berangkat menyempurnakan sidang ke-3 Istiadat Konvokesyen Unimap Ke-18 di Dewan Ilmu Unimap, Kampus Alam Pauh Putra di sini hari ini.

Keberangkatan tiba baginda disambut oleh Naib Canselor Unimap, Prof. Datuk Dr. Zaliman Sauli beserta pengurusan tertinggi universiti.

   

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk Yusran Shah Mohd Yusof.

    

Seramai 484 graduan yang terlibat pada sidang kali ini terdiri daripada siswazah Fakulti Kejuruteraan & Teknologi Elektrik (FKTE).

 

    

Sumber: Utusan

Please publish modules in offcanvas position.

splwpk-procurement splwpk-online-e-participation Dasar Privasi

Dasar Privasi

Dasar Privasi

Penafian

MYHRMIS MOBILE