Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Raja Muda Perlis Saran Masjid Diurus Secara Kreatif Dan Bijaksana

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

login MAIPs Pop ENg

Log in

A- A A+
MAIPs Staff

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

Public
SERVICES
DOWNLOAD

Raja Muda Perlis Saran Masjid Diurus Secara Kreatif Dan Bijaksana

/ Archive MAIPs / Friday, 17 April 2015 00:27

ARAU, 17 April 2015 (Jumaat) -- Pentadbir masjid disaran menguruskan rumah ibadat itu dengan lebih efisien, kreatif dan bijaksana dengan memperluaskan fungsinya, titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.  

Baginda bertitah pengurusan masjid harus memperbanyakkan gunasama antara masjid seperti berkongsi kemudahan dewan, bengkel penyediaan keranda, peralatan, perpustakaan dan kelas komputer selain sebagai pusat komuniti dan ibadat. "Dalam kesungguhan menguruskan operasi masjid, perlu diingatkan kemudahan tersebut hendaklah dikongsi secara bijak selain membuat penggiliran aktiviti kuliah agama, forum, kursus dan lawatan," titah baginda.

Tuanku Syed Faizuddin, yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis, bertitah merasmikan program 'Semarak Dakwah Ehya Masjid' anjuran Kolej Komuniti Arau dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Perlis di Masjid Ibnu Taimiyyah, Tambun Tulang, di sini malam tadi.  Berangkat sama Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Menteri Besar Datuk Seri Azlan Man dan Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti Datuk Amir Mohd Noor dan Pengarah Kolej Komuniti Arau Zaidah Jaafar turut hadir. "Pengurusan yang bijaksana dapat menjimatkan perbelanjaan, masa dan tenaga dan sebaliknya makmum bertambah. Perkongsian kepintaran dan kepakaran serta aset masjid pula dapat digunakan pada tahap optimum," titah Tuanku Syed Faizuddin. 

Pada majlis itu, baginda berdua berkenan menyampaikan sijil kolaborasi Kolej Komuniti Arau program yang dilaksanakan iaitu Pendidikan Sepanjang Hayat, Pengajian Islam Sepanjang Hayat dan Program Briged Sukarelawan Kolej Komuniti Arau serta Inkubator Asnaf. Terdahulu Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyampaikan ceramah bertajuk 'Cinta Tiga Rasa.'

Sumber daripada BERNAMA

Please publish modules in offcanvas position.

splwpk-procurement splwpk-online-e-participation Dasar Privasi

Dasar Privasi

Dasar Privasi

Penafian

MYHRMIS MOBILE